НАП признава разходи за пътуване и престой на собственик на ЕООД за данъчни цели

Съгласно становището на НАП, физическото лице, което е собственик на капитала, и юридическото лице са два самостоятелни данъчни субекта. За осъществяване на стопанската им дейност те могат да встъпват в различни по вид правоотношения.

Съгласно чл. 33, ал. 1, т. 1 от ЗКПО разходите за пътуване и престой на физически лица, които са в трудови правоотношения с данъчно задълженото лице или са наети от него по извънтрудови правоотношения, включително на управители, членове на управителни или контролни органи, се признават за данъчни цели, когато пътуването и престоят са извършени във връзка с дейността на данъчно задълженото лице.

За да бъдат признати обаче за данъчни цели разходите за пътуване и престой на едноличния собственик, е необходимо същите да са извършени във връзка с дейността на фирмата. Следователно дружеството следва да наеме физическото лице (едноличния собственик) да извърши определени действия и изпълни задачи за постигане на определен резултат във връзка с предмета на дейност на фирмата.

Отношенията между дружеството и собственика могат да бъдат уредени по различен начин - с договор за управление или друг вид договор.

Разходите за пътуване и престой във връзка с дейността следва да бъдат документално доказани в съответствие с изискванията за документална обоснованост. Едновременно с това, за да бъдат данъчно признати, същите следва да са извършени и документирани в съответствие с изискванията на Наредбата за командировките в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар