Гражданите дължат здравноосигурителни вноски и когато нямат доход


Това е становището на ВАС в дело за връщане като недължимо платени на здравни осигуровки, плащани на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване. В изпълнение на тази норма здравноосигурителните вноски се внасят върху не по-малко от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.



Внесени от съответното лице здравноосигурителни вноски не подлежат на връщане като надвнесени. Ако за съответния период това лице не е реализирало доходи, подлежащи на облагане, не следва и да подава данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, респ. не е налице основание за изравняване и връщане на внесени здравноосигурителни вноски.

Неполучаването на доходи не освобождава лицата от внасяне на здравноосигурителни вноски, а още по-малко това е основание за връщането на внесени такива в минимален размер.

В Решение № 15207 от 30.11.2012 г. на ВАС се приема, че след като лице се е осигурявало върху доход в размер на половината от минималния размер на осигурителния доход на самоосигуряващите се лица, без да е имало задължение да прави годишно изравняване на осигурителния си доход, здравноосигурителните вноски за съответния период са дължимо внесени и не следва да бъдат възстановени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар