Пенсионери, които упражняват свободна професия плащат здравни осигуровки

Лицата, на които е отпусната пенсия и извършват дейност като самоосигуряващи се лица, следва да внасят здравноосигурителни вноски.
Според НАП лице, упражняващо свободна професия трябва да внася здравноосигурителните си вноски в качеството си на самоосигуряващо се лице, когато е здравноосигурено като пенсионер на основание чл. 40, ал. 1, т. 4 от Закона за здравното осигуряване.

Съгласно разпоредбата на чл. 4, ал. 3, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване, лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност са задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт.

По свой избор те могат да се осигуряват и за общо заболяване и майчинство. Предвид разпоредбата на чл. 4, ал. 6 от КСО, самоосигуряващите се лица, на които е отпусната пенсия, се осигуряват по свое желание. В ЗЗО липсва разпоредба, която да освобождава самоосигуряващите се лица пенсионери от внасяне на здравноосигурителни вноски.

Съгласно чл. 40, ал. 1, т. 2 от ЗЗО, самоосигуряващите се лица се осигуряват авансово върху месечен доход, който не може да бъде по-малък от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица и за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, определени с бюджета на държавното обществено осигуряване, и окончателно върху доходите от дейността през календарната година, съгласно справката към данъчната декларация по реда на чл. 6, ал. 8 от КСО.

Законодателят не е дал възможност на лицата, на които е отпусната пенсия и извършват дейност като самоосигуряващи се лица да не внасят здравноосигурителни вноски по свой избор.

1 коментар:

  1. Едноличен търговец самоосугуряващ,упражняващ свободна професия след пенсиониране плащали здравно тъй като продължава да работи своя занаят?

    ОтговорИзтриване