Паричен заем между дружества

Когато е сключен договор за паричен заем между две дружества, регистрирани по ЗДДС, и съгласно договора, заемът се погасява на равни месечни вноски, то тази доставка следва да се третира като освободена, съгласно указания на НАП. В този случай фактура може да не се издава. Ако дружествата предпочетат да не издават такава, следва да включат заема в отчет за извършените продажби, който съдържа обобщена информация за доставките за съответния данъчен период.



Съгласно чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗДДС, освободена доставка е договарянето, отпускането и управлението на кредит срещу насрещна престация (лихва) от лицето, което го отпуска, включително отпускането, договарянето и управлението на кредит при доставка на стоки при условията на договор за лизинг. По смисъла на чл. 26, ал. 2 от ЗДДС данъчната основа се определя на базата на всичко, което включва възнаграждението, получено от или дължимо на доставчика във връзка с доставката, от получателя или от друго лице, определено в левове и стотинки, без данъка по този закон. Не се смятат за възнаграждение по доставка всякакви плащания на лихви и неустойки, които имат обезщетителен характер. Данъчната основа на услугата е лихвата.

При условие, че сключения договор между двете дружества се отнася до предоставянето на финансови средства под формата на заем, то тази доставка следва да се третира като освободена. Съгласно чл. 113, ал. 3, т. 2 от ЗДДС, фактура може да не се издава. В случай че не бъде издадена фактура, чл. 119 от ЗДДС във вр. с чл. 112 от ППЗДДС указва, че за доставките, за които издаването на фактура или протокол не е задължително, доставчикът-регистрирано по този закон лице, съставя отчет за извършените продажби, който съдържа обобщена информация за тези доставки за съответния данъчен период.

Няма коментари:

Публикуване на коментар